A bíróság elvetette a Nyilas Mihály, a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár ellen tett bűnvádi feljelentést: a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségének a tagját azzal gyanúsítottak, hogy 2017 decemberében Békován (Bikovo) elgázolta a 69 éves gyalogost, aki belehalt a sérülésekbe.

Nyilas 2017. december 28-án a hivatali autó, a Škoda Superb volánja mögött ült, amikor Békova bejáratánál elütött egy gyalogost, aki a helyszínen életét vesztette. Az említett eset előtt Nyilas Mihály nem fogyasztott alkoholt.

A bűnvádi feljelentést Nyilas ellen a rendőrség tette: a tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárt azzal vádolták, hogy súlyos közlekedési vétséget követett el, amiért egytől nyolc évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A bűnvádi feljelentést tavaly, vagyis 2018. július 4-én vetette el a szabadkai Alapfokú Bíróság, mivel nem találták megalapozottnak a gyanút, hogy bűncselekmény történt.

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke egy évvel ezelőtt azt mondta, ha Nyilas Mihályt bűnösnek találják, akkor le fogja váltani a titkárság éléről.

A Vajdasági Magyar Szövetség, amely elnökségének Nyilas tagja, a tragédia után részvétét fejezte ki az elhunyt családjának, s jelezte, hogy „várják a szerencsétlenség körülményeinek a felderítését”. A VMSZ már akkor kihangsúlyozta, hogy Nyilas Mihály nem ivott alkoholt, mert már korábban szabadnapot adott a sofőrjének, aki személyes ügyeket intézett aznap. (021.rs)