Hat orvosnál és klinikai munkatársnál mutatták ki eddig a koronavírust Rovó László rektor megbetegedését követően Szegeden, legalább kilencen karanténba kerültek – írja a Magyar Hang.

A portál szerint vasárnap estig legalább hat embernél – orvosoknál, klinikai munkatársaknál – mutatták ki a koronavírust azok közül, akik feltételezhetően kontaktusba kerültek Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fertőzött rektorával.  A lap több, egymástól független forrásból úgy értesült: a vírust többek között az SZTE egyik rektorhelyettesénél és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti klinikájának egyik orvosánál is kimutatták.

Rovó koronavírusos megbetegedése miatt legalább 9 aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műszerezési szakasszisztens (műtős) is karanténba került. Ők két hétig akkor is kiesnek a munkából, ha nem jelentkeznek náluk a fertőzés tünetei.

A szegedi egyetem rektora két munkahelyen is fertőzhetett

A lap szerint az SZTE Klinikai Központjában alap esetben 85 aneszteziológus dolgozik, azaz az egyetem rektora miatt kialakult helyzetben ez a szakterület a legszerencsésebb esetben is minimum két hétre megtizedelődik, de komoly nehézségek elé néz a Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinika is. A rektori pozíció mellett ennek az intézménynek az igazgatói posztját is Rovó László tölti be.

Rovó miatt vasárnapig mintegy 120 laborvizsgálat történt. A rektorral egyébként közösen volt az olaszországi Dél-Tirolban síelni az idegsebészeti klinika egy munkatársa, de a Magyar Hang úgy tudja, hogy ő – a rektorral ellentétben – hazatérése után egyből karanténba vonult.