Siniša Mali szerb pénzügyminiszter legutóbbi budapesti látogatása alkalmából tárgyalt Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszterrel. A két politikus egyetértett abban, hogy a szerb és a magyar gazdaság újraindítása szempontjából fontos, hogy a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalat megépítsék. Megállapodtak, ha minden a tervek szerint halad, akkor két év múlva, 2022-re a beruházás meg is valósul.

A cél, az egyvágányú pálya rekonstrukciójával 120 kilométer/órára emeljék a vonatok megengedett sebességet, ezért teljesen felújítják a vágányokat, korszerűsítik a biztosítóberendezést, javítják az útátjárók állapotát és kibővítik az 5-ös számú főút felüljáróját is. Szentmihálytelek néven új megállóhelyet építenek, ott és a röszkei állomáson parkolókat alakítanak ki. Bekötik a vonalat a szegedi központi forgalomirányítási rendszerbe, továbbá a villamosítás miatt új felsővezeték-hálózatot építenek ki. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a vonalat alkalmassá tegyék tram-train szerelvények összekötésére, így a jövőben akár Vásárhelyről is villamosvasúttal el lehet majd jutni Szabadkára.

Szijjártó Péter Facebookon tette közzé azt a 6 pontot, amitől a két ország gazdasági fellendülését várják.

  1. Azok a nagyvállalatok, amelyek fontos szerepet játszanak a magyar gazdaság újraindításában fontos szerepet játszanak a szerb gazdaság újraindításában is. A MOL történetének legnagyobb beruházását hajtotta végre nemrég Szerbiában, az OTP pedig immár a legnagyobb hitelállománnyal rendelkező bank déli szomszédunknál.
  2. A kormány tegnap úgy döntött, hogy 25 milliárd forintos keretet nyit meg pályázati formában azon magyar vállalatok számára, akik külföldön szeretnének beruházásokat végrehajtani. Szerbia a magyar vállalatok egyik elsőszámú célpontja, így biztosak lehetünk benne, hogy a 25 milliárd forintos keret jelentős részét szerbiai beruházásokra fogják igényelni a magyar cégek.
  3. Az EXIM Bankál egy 120 millió eurós hitelkeretet nyitottunk magyar és szerb vállalatok együttműködésének finanszírozására.
  4. Világos, hogy a nagy közös infrastrukturális beruházásokat most nem leállítani és visszafogni kell, hanem felgyorsítani. A Budapest-Belgrád vasútvonal mellett, így a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonalat szintén megépítjük 2022-ig.
  5. Magyarország gázellátásának biztonsága tekintetében Szerbia fontos szerepet fog játszani a következő években, hiszen a Török Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszát már megépítették, a csöveket lefektették. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy 15 km-es csövet építünk a szerb-magyar határtól egészen a nemzeti hálózatunkig, így jövő év végétől lehetővé válik, hogy éves szinten 6 milliárd köbméter gáz érkezzen ezen a déli útvonalon.
  6. A vajdasági gazdaságfejlesztési program nagyon sikeresnek bizonyult. 12 591 pályázót tudtunk támogatni 46 milliárd forinttal, amelyek nyomán 86 milliárd forintnyi beruházás jött létre a Vajdaságban. A vajdasági magyarok a jövőben is számíthatnak rá, hogy a gazdaságfejlesztési támogatásokat fent fogjuk tartani az anyaországból.

tuti

____________________________________________________________________

Fotó: srbija.gov.rs