Az újvidéki „Autizam promena za 180 ” nevű szervezet, amely autista személyek segítésével foglalkozik, levelet írt Vladimir Rebić rendőrségi igazgatónak annak kapcsán, hogy a július 8-ai újvidéki kormányellenes tüntetésen rendőrök bántalmaztak egy éppen arra járó autista fiút – írja a 021.rs.

A jelenetről felvétel is készült, amelyen az látható, hogy a rendőrök rárontanak egy járdán kerékpározó személyre, majd amikor az a földre kerül, az egyik rendőr megrugdossa.

„Sajnos egy autista gyerekről van szó. Feltételezzük, hogy az igazgató úr számára ismertek a tények. Ha nem, akkor rendelkezésére bocsátjuk az eset felvételét, a gyerek nevét, címét és annak az iskolának az adatait, ahol tanul. Megvannak annak a rendőrnek az adatai is, akiről azt feltételezzük, hogy túllépte hatáskörét és brutálisan bántalmazott egy autista kiskorút” – áll többek között a levélben.

A szervezet arra is felhívta a rendőrség igazgatójának figyelmét, hogy ha nem indítanak vizsgálatot az ügyben és nem büntetik meg az elkövetőt, kénytelenek lesznek büntetőfeljelentést tenni, illetve olyan nemzetközi szervezetekhez fodulni, amelyek az autisták jogait védik.

Rendőri erőszak Újvidéken. (Fotó:021.rs)