Szerbiában az elmúlt 24 órában 10.310 személyt teszteltek koronavírusra, akik közül 352 bizonyult fertőzöttnek, mondta a válságstáb keddi sajtótájékoztatóján Darija Kisić Tepavčević, a Batut közegészségügyi intézet igazgatóhelyettese.

Jelenleg 4.722 személy szorul kórházi kezelésre, közülük 198-an vannak lélegezetetőgépen.

Az elmúlt 24 órában 9 személy hunyt el a COVID-19 okozta szövődményekben, ezzel 491-re nőtt a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

A járvány kitörése óta Szerbiában összesen 568.750 fertőzésgyanús személyt teszteltek, akik közül 21.605-nél mutatták ki a vírus jelenlétét.

A háromszázötven orvos által aláírt, a válságstáb lemondását követelő nyílt levéllel kapcsolatos újságírói kérdésre Kisić Tepavčević azt felelte, hogy mindenkinek joga van a saját véleményére, ugyanakkor Szerbiában 33 ezer orvos van. Kisić Tepavčević azt mondta, bízik benne, hogy azok a kollégák akik a nyílt levelet írták, rendelkeznek a megfelelő kompetenciákkal, ugyanakkor úgy tudja, hogy időközben sokan már visszavonták aláírásukat a dokumentumról.

– Párbeszédre szükség van, de a nyílt levél írói semmi konkrét javaslatot sem fogalmaztak meg – mutatott rá Kisić Tepavčević.

Orvosok egy csoportja a köztársasági válságstáb lemondását követeli

A mintegy háromszázötven orvost tömörítő Ujedinjeni protiv kovida ( Együtt a covid ellen) csoport nyílt levélben határolódott el a köztársasági válságstábtól, és annak lemondását követeli – írja a szerb sajtó. Az orvosok szerint a válságstáb miatt sodródott Szerbia az egészségügyi katasztrófa szélére. Levelükben másik stáb felállítását követelik, illetve, hogy vizsgálják ki a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos valós adatok eltitkolását.

Darija Kisić Tepavčević, a Batut közegészségügyi intézet igazgatóhelyettese a válságstáb sajtótájékoztatóján, 2020, július 21-én. (Fotó: Archív)