– Úgy gondolom, hogy járványügyi szempontból szeptember elején a legkevésbé kockázatos a tanévkezdés. Ennek elhalasztását azok szorgalmazzák, akik talán sosem nyitnák ki az iskolákat – jelentette ki Predrag Kon epidemiológus és hozzátette, szeptember elsejéig tovább javul majd a járványhelyzet.

A Nova.rs kérdésére, hogy a járvány miatt fontolóra vették-e a tanév kezdetének halasztását, Kon azt felelte, hogy ez semmiképpen sem lenne jó.

– A járványhelyzet tovább fog javulni. A halasztás ellehetetleníti azt, hogy az iskolaév a legjobb pillanatban kezdődjön el. Fontos, hogy a megelőző intézkedések továbbra is érvényben vannak, és ez így kell hogy maradjon a tanév kezdetéig – magyarázta a járványügyi szakorvos, mert mint mondta, ha enyhítenének az intézkedéseken, akkor lehetetlenség lenne megállapítani, hogy az iskolanyitás miként befolyásolja a járványt.

– Már egy hét, vagy tíz nap után látni fogjuk, hogy semmi baj nem lesz. Fontos, hogy az emberek megértsék, hogy a gyerekek az iskolában biztonságban lesznek – szögezte le Kon, aki szerint sok közösség hibát követ el azzal, hogy folyamatosan halogatja az iskolaév kezdetét.

– Sokkal jobb az, ha az iskolák kinyitnak és a helyzet esetleges romlása esetén egy hónap után azokat becsukják, mint hogyha halogatják az iskolaév kezdetét – véli a szakember.

  Predrag Kon (Fotó: Zoran Zestic / Tanjug)