Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter reagált azokra a kritikákra, amelyek a rendőrség munkáját illették amiatt, mert egy brutális újvidéki bűntett elkövetése után a rendőrök csak 20 nappal később kezdték el keresni a gyanúsítottat – írja a 021.rs.

Az ügy úgy pattant ki, hogy napvilágra került egy videó, amely az esetet rögzítette.

Hosszabb videón az újvidéki brutális verekedés

„A rendőrség munkatársai intenzíven dolgoznak azokon az esteken, amelyek az utóbbi napokban nyugtalanították a nyilvánosságot Szerbiában. Nem jó, hogy országunkban súlyos bűncselekmények történnek, de emlékeztetnék arra, hogy Boris Tadić, vagy Dragan Đilas hatalma idején sokkal rosszabbak voltak a bűnözéssel kapcsolatos adatok, a rendőrség ma sokkal eredményesebben végzi munkáját, mint akkor” – mondta Stefanović.

Parović: A „profi” rendőrök meg se kérdeztek, hogyan jutottam a brutális verésről készült felvételekhez

Írásos közleményében a belügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy 2008-ban és 2009-ben 107.658, illetve 104.839 bűntényt követtek el Szerbiában. Ez szerinte 2014-től folyamatosan csökken és 2019-ben már „csak“ 81.846 volt. A miniszter arra is kitért, hogy abban az időben évi 142 gyilkosságot követtek el évente, tavaly pedig az ilyen típusú bűncselekmények száma Szerbiában 94 volt, az esetek 95 százalékában pedig megtalálták a tettest is.

„2008 és 2012 között 12 személy halt meg robbantásos merényletben és több mint 30-an sérültek meg, abban az időben leginkább Bejrúthoz hasonlított Belgrád. Ma viszont, a Tadić és Đilas vezette rezsimhez képest, akik támogatták a bűnözői csoportokat, és csak abban voltak érdekeltek, hogy milliókat tegyenek zsebre, az adatok azt mutatják, hogy Szerbia sokkal biztonságosabb. A bűnözők nagy része nem érzi jól magát Szerbiában, ezek a csoportok menekülnek az országból” – írta többek között közleményében a szerb belügyminiszter.

 Nebojša Stefanović (Fotó: archív)