Az előzetes eredmények szerint Branislav Lečićet választották elnökké azon a tisztújító választáson, amit a Demokrata Párt (DS) tagjainak egy része szervezett.

A tegnap esti sajtótájékoztatón Lečić úgy fogalmazott, hogy ez volt a „demokrácia fesztiválja”, és mindenki, aki demokratának érzi magát, szavazhatott, a tisztújítást megelőzően pedig 4.300 párttag fizette be a tagsági díjat. Szerinte ez siker ahhoz képest, hogy milyen állapotban van a párt.

– A mai napra úgy tekintek, mint amikor megújult a párt, amelyben nincs többé megosztottság. Arra kérek minden demokratát, hogy csatlakozzon közös történetünkhöz – üzente Lečić.

Az N1 kérdésére Lečić azt felelte, hogy „nincs semmiféle része a Demokrata Pártnak”, és hogy a tagsági díjat befizetett tagok többsége részt vett a választáson.

Arra a kérdésre, hogy megválasztása esetén a DS együttműködik-e majd a haladókkal, mint ahogyan azt Zoran Lutovac jelenlegi pártelnök állította, Lečić azt felelte, hogy senkivel sincs együttműködése, hanem tiszteletben tartja a szervezet alapszabályát, ami azt irányozza elő, hogy a parlamenti választásokat követően a pártban is tisztújító választást kell tartani, ezeket pedig meg is tartották, éppen azért, hogy ne legyen megosztottság a szervezetben.

A DS új alelnökei: Vojislav Janković, Jovana Jovanović, Petar Radojčić, Milica Slijepčević és Dragoslav Šumarac, a tartományi bizottság új elnöke pedig Milivoje Petrović.

A választásokon 105 községi és városi szervezet vett részt, de a tisztújítást incidensek kísérték. A párt Nušić utcai központi irodájának faláról eltávolították a névtáblát, a Stari grad szavazóhelyen pedig fizikai leszámolásra is sor került a párttagok között.

Atomjaira hullik a Demokrata Párt?

Vida Ognjenović, a szervezőbizottság elnöke azt mondta, komoly feladat áll előttük, hogy megszervezzék a DS közgyűlését, ahol még meg kell erősítenie a tisztújítás eredményeit, és ekkor kerülhet sor a párt különböző testületeinek a megalakítására is.

Ognjenović azt mondta, keserűség tölti el, amiért Dragana Rakić és Dušan Kostadinović, a DS alelnökei „bizonyos emberek társaságában” leszerelték a párt névtábláját, megzavarták a tisztújítást, és megpróbálták őket kidobni a pártirodából.

– Ők vették le a névtáblát a Nušić utcai székház faláról. Emlékszem rá, a táblát Đinđić és Koštunica tartotta saját kezével, amikor azt a helyére felcsavarozták. Szégyellje magát az, aki úgy döntött, hogy eltávolítja – mondta Ognjenović.

Branislav Lečićtől az újságírók megkérdezték, hogy mit tesz, ha Zoran Lutovac jelenlegi elnök nem ismeri el győzelmét. Lečić azt felelte, hogy ők a szabályokat tiszteletben tartva győztek.

A DS vezetősége ugyanis Zoran Lutovaccal az élen egy tájékoztató levelet küldött az államigazgatási minisztériumba. Ebben azt írják, hogy nem ismerik el az új vezető személyét.

Lečić ezt úgy kommentálta, hogy őt tiszteletben tartották a szabályokat, és ha valaki elégedetlen a tisztújító választás eredményével, akkor a bíróságon követelheti magának az igazságot, de személy szerint ezt ő nem tanácsolja.

Branislav Lečić, a DS tagjainak egy része által megválasztott új pártelnök (Fotó: N1)