A szerb kormány a Nemzeti Lokális Gazdaságfejlesztési Egyesülés (NALED) kezdeményezésére egy koordinációs bizottságot alakított, melynek feladata a szerbiai egészségügyi rendszer teljes digitalizálása – írja a 021.rs.

A digitalzáció magában foglalja az egészségügyi rendszer információs rendszerének megújítását, és az úgynevezett eKarton bevezetését. A cél, hogy a különböző egészségügyi intézmények, illetve orvosok között zavartalan legyen a betegek adatainak elektronikus formában történő áramlása. A NALED közleménye szerint a rendszerbe a magánrendelőket is bekapcsolják. Fontos változás még, hogy maguk a páciensek is hozzáférhetnének a saját adataikhoz.

Az eddigi gyakorlatban hiába volt digitalizálva a rendszer, általában az adott egészségügyi intézményben “ragadtak” a páciensek adatai, diganózisai, leletei, az új rendszer bevezetésével ez változhatna meg.

A koordinációs bizottság tervei szerint nagyjából egy évre van szükség a rendszer felállításához.

„Két alapvető változást láttunk elő. Az egyik egy kormánnyal közösen kidolgozott program létrehozása az egészségügy digitalizációjával kapcsolatban, hogyan lehetne minden intézményt bekapcsolni a rendszerbe, és hogyan kellene kezelni a kívánt adatokat. A másik pedig az úgynevezett elektronikus egészségügyi karton (eKarton), amelyhez minden egészségügyi intézménynek, orvosnak és magának a páciensnek is hozzáférése lenne” – mondta Jelena Bojović a NALED szakmai igazgatója, aki hozzátette, így minden páciens láthatja a diagnózisokat, leleteket, vagy a neki kiírt gyógyszereket, ezáltal ellenőrizheti is ezeket.

„A legfontosabb dolog az eKartonnál az, hogy a választott orvos láthatja, hogy milyen speciális vizsgálatokon esett át a beteg, és fordítva. Így elkerülhetők azok az esetek, mint amikor egy páciens többször is ugyanazon a vizsgálaton esik át a kommunikáció hiánya folytán. Sokszor kezeltetik magukat a polgárok magánrendelőkben is. A rendszer az itt folytatott vizsgálatok eredményeit is tartalmazni fogja. Egyszerűen eredményesebb és gyorsabb lesz az egészségügyi ellátás“ – tette hozzá Jelena Bojović.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)