Elfogadhatatlanul elfogultnak nevezte a Szerbiáról szóló 2019-es és 2020-as évi jelentést a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja.

A képviselőcsoport sajtóközleményében tájékoztat, hogy az említett jelentés az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülésének napirendjén szerepelt. A vitában Deli Andor, vajdasági származású fideszes EP képviselő kiemelte, hogy az Európai Parlament idei jelentése politikai és ideológiai szempontok mentén alaptalanul bírálja Szerbiát, ez pedig nem szolgálja az ország mielőbbi uniós csatlakozását. Gál Kinga, a képviselőcsoport elnöke felszólalásában rámutatott, hogy a Szerbia-jelentés kiegyensúlyozatlansága az Európai Parlament balliberális többsége által alkalmazott kettős mércét tükrözi, amelyet előszeretettel használnak jobboldali konzervatív kormányok ellen, újra meg újra.

– Ha ismerjük Szerbia jelentőségét a térségben, akkor tudnunk kell azt is, hogy a csatlakozás késleltetése ellentétes az EU saját érdekeivel is. Mi a Fidesz EP delegációjában mindig is azon dolgoztunk, hogy Szerbia a lehető legrövidebb időn belül az EU teljes jogú tagjává válhasson – kezdte felszólalását Deli Andor.

– A baloldali képviselők által benyújtott módosítók miatt a jelentés szövege sajnos nélkülözi a kellő tárgyilagosságot. Megkérdőjelezi például a tavalyi választások legitimitását, a szerbiai parlament összetételét. Ezekről a témákról Szerbia polgárai már határozott véleményt nyilvánítottak a választásokon. Továbbá kritikus hangon szól a szerb egészségügyről és a járvány kezeléséről, miközben átoltottság tekintetében Szerbia messze lekörözte azokat a tagállamokat, ahonnan ezek a kritikák érkeznek. Inkább a saját udvarunkban kellene sepregetnünk! – hangsúlyozta a vajdasági származású EP-képviselő.

Deli Andor hozzátette, hogy néhány uniós tagállam – köztük Magyarország – már megtapasztalhatta, hogy az EP jelentéseket a politikai leszámolás eszközeiként használják, azonban, ha ezt a módszert egy uniós tagjelölt ország ellen alkalmazzák, az nagyon rossz üzenet a bővítés szempontjából. „Mivel határozottan támogatjuk Szerbia EU-integrációját, a Fidesz képviselői számára elfogadhatatlan a Szerbiáról szóló jelentés” – zárta felszólalását a vajdasági származású politikus.

Gál Kinga a vitában hangsúlyozta:

– A most megvitatott országjelentések közül a Szerbia jelentés feltűnően kritikus, egyoldalú hangot üt meg a jobboldali konzervatív kormánnyal rendelkező Szerbiával szemben, ami nem segíti a bővítési folyamatot, megakaszthatja a tárgyalásokat. Pedig Szerbia a térségben stabilizáló tényező, békés rendezésre egyértelműen törekszik, a szomszédaival való kapcsolatok terén jelentős előrelépéseket tett, az ország derekasan védi az Európai Unió külső határait, érezhetően javultak a nemzeti kisebbségek jogai, és a világjárvány ellenére Szerbia gazdasága is kiválóan teljesít. Miközben a baloldali vezetéssel rendelkező Észak-Macedónia, Albánia vagy Koszovó tekintetében a jelentések sokkal megengedőbbek. Az Európai Parlamentben oly gyakran alkalmazott kettős mércét látom ebben újra – mondta Gál Kinga, aki szerint az ilyen politikai alapú hozzáállás nem segíti a Nyugat-Balkán stabilitását és az Unió elfogadottságát, pedig az EU érdeke egy prosperáló és saját határait hatékonyan védeni képes Nyugat-Balkán térség.

– Az ígérgetés helyett cselekednie kell végre az Uniónak, hiszen a Nyugat-Balkán országainak jövője, kontinensünk biztonsága és az EU hitelessége a tét – húzta alá Gál Kinga fideszes politikus.

Deli Andor vajdasági származású fideszes EP képviselő (Fotó: Archív)