A United Media Group néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy Szerbiában új napilapot dobnak piacra, mely Nova néven fut majd. Az újság heti hat alkalommal jelenik majd meg, hétköznaponként, illetve hétvégén egy dupla szám. A cég közleménye szerint az új médiatermék szerkesztéspolitikája az ellenőrzött és hiteles híradáson alapul majd, és alternatívát kínál a hírfogyasztóknak a meglehetősen egyoldalú szerbiai piacon – írja a Nova S portál.

Veselin Simonović a Nova S portál igazgatója, illetve fő- és felelős szerkesztője szerint minden készen áll a lap indításához, az egyetlen gond, hogy az országban senki nem vállalja annak nyomtatását.

Szerbiában 6-7 olyan gép van, amely képes lenne a lap nyomtatására. Minden céget megkerestünk, melyek rendelkeznek ilyen berendezéssel, de egyelőre egyik sem vállalta a nyomtatást, még akkor sem, amikor valamivel többet ajánlottunk a piaci árnál. Van amelyik valójában túlterhelt, vagy nincs kapacitása erre, igazából egyik sem mondta ki, hogy nem akar ezzel foglalkozni, de valamiért eddig senki sem vállalta. Egyedül az újvidéki Magyar Szó nyomdája végezte volna el a feladatot, de ott technikai gondok vannak, mert csak fele-fele alapon tudnak fekete-fehér, illetve színes oldalakat nyomtatni” – mondta Simonović, akit arról is kérdeztek, szerinte „felsőbb” utasításra tettek-e így a nyomdák vezetői.

Szerbiában a média jelenleg a hatalom szolgálatában áll, gyakorlatilag mindent az állam ellenőriz. Én minden igazgatóval beszéltem, és biztos vagyok benne, hogy legalább a fele ezeknek a cégeknek örülne annak, ha több munkához, így pedig több pénzhez is jutnának, ezáltal pedig az ott dolgozóknak is magasabb fizetése lehetne. Azt viszont nem tudom, hogy az igazgatóknak „felsőbb szinten” kellett erre rákérdezniük, vagy sem. Az is lehet, hogy csak bizonyos félelem van bennük, hiszen a cégünk jelenleg a hatalom szemében persona non grata” – tette hozzá Simonović, aki szerint a lap biztosan kiadásra kerül, mert a szerkesztőség és ő maga is eltökélt ebben az ügyben.

A lap így vagy úgy, de biztosan megjelenik, mert az biztosan nem igaz, hogy Szerbiában egy nyomdának sincs kapacitása arra, hogy kinyomtassa” – mondta Veselin Simonović.

Aki követi a régióban zajló eseményeket, az már találkozhatott hasonló esettel, ugyanis a 2018 májusában létrejött Magyar Hang nyomtatását Magyarországon egyetlen nyomda sem vállalta el a lap indulásakor, ezért azt a kezdetektől Szlovákiában, egészen pontosan Pozsonyban készítik.

A koronavírus-járvány miatti országos veszélyhelyzetben és az emiatt prognosztizált gazdasági visszaesés ellenére sem hajlandók kinyomtatni Magyarországon a Magyar Hang szerkesztősége által megkeresett magyarországi nyomdák a kormánykritikus hetilapot – derül ki a magyarhang.org-on közzétett beszámolóból.

Veselin Simonović (Fotó: Nova S)