Ez év július 1-től megszűnik a roamingdíj a Nyugat-Balkánon, ami azt jelenti, hogy Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Észak-Macedónia és Montenegró állampolgárai egymás között belföldi tarifa alapján kommunikálhatnak – írja a Blic.

Az erről szóló megállapodást még 2019 áprilisában írták alá, de csak ez év júliusában lép majd érvénybe. Két éve kezdték fokozatosan csökkenteni a roamingdíjat, akkor a mai árhoz viszonyítva 83-96 százalékkal volt magasabb.

A jelenlegi tarifa szerint a kimenő hívások percenkénti ára 7,05-7,2 dinár, a fogadott hívások perce 3,53-3,6 dinár. Az SMS küldése 2,62-2,88 dinár, ha pedig valaki internetezni szeretne, akkor egy megabyte nagyjából 2,1 dinárba kerül.

A szakemberek szerint a következő lépés az EU felé való közeledés jegyében a régió országai és az uniós országok közötti roamingdíjak csökkentése lehet, mert a Nyugat-Balkán lakói akár négyszer többet fizetnek eme szolgáltatásokért, mint azok, akik az EU-ban élnek. Jelenleg a kimenő hívások percenkénti ára 99-150 dinár, a fogadott hívások perce pedig 36-99 dinár, az SMS-ért 24-30 dinárt kell fizetni, egy megabyte pedig a hihetetlen kategóriába tartozik: 614-1000 dinár.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)