Az Európai Unióban és a kontinens más országaiban várhatóan május végéig engedélyezik a 12 és 15 év közötti gyermekek oltását, viszont a 12 évnél fiatalabbaké 2022 előtt nem várható – nyilatkozta Marija Gnjatović, a Nukleáris Energia Felhasználásának Intézetének igazgatója, erről a 021.rs írt .

Ahogy korábban arról beszámoltunk Szerbiában jelenleg a kiskorúak közül a 16-17 éves fiatalok vehetik fel a védőoltást, de csak miután miután kikérték a gyermekorvos véleményét.

Mostantól a kiskorúak és várandósok is felvehetik a Pfizer oltását Szerbiában

„Vizsgálatunk eredményei azt mutatják, hogy az oltással közepes nehézségű klinikai kórképpel rendelkezők több éven keresztül tartó immunitást szereznek, a könnyebb tüneteket produkálók pedig háromtól hat hónapos védettséget. Ez egyébként megegyezik a világ többi részén elvégzett kutatások eredményeivel” – mondta a szakember, aki szerint minél rövidebb idő alatt kell, minél több embert beoltani. Kutatásaik azt is kimutatták, hogy kettős mutáció fenyeget, a fertőzés újabb hullámára pedig szeptembertől kell számítani.

Fontos, hogy jó példával járjunk elöl és felvegyük az oltást. Ezzel védhetjük meg magunkat és másokat is. Nyugodtabb nyárra számíthatunk, de ősszel ismét problémák jelentkezhetnek, ezért az is lényeges, hogy megakadályozzuk az új mutációk terjedését” – mondta Marija Gnjatović.

Illusztráció (Fotó: Pixabay)