Miloš Zeman cseh államfő bocsánatot kért Szerbiától amiért 1999-ben országa is részt vett a Szerbia elleni NATO bombázásokban, és úgy fogalmazott, hogy ez olyan hiba volt, ami nagyobb a bűntettnél.

– Emberként kérem a szerb népet, hogy bocsásson meg nekünk. Ez a dolog mindeddig gyötört. Úgy döntöttem, hogy ezzel a bocsánatkéréssel egy többéves traumámat oldom fel, hiszen a bűnbánat felszabadít – nyilatkozta Zeman újságíróknak az Aleksandar Vučić szerb elnökkel folytatott megbeszélést követően.

A cseh elnök rámutatott, hogy Csehország mindössze néhány héttel a Szerbia elleni bombázásokat megelőzően lépett be a NATO-ba és ezért nem tudott a szövetségen belül még egy olyan országot találni, amely partner lett volna a bombázások elleni tiltakozásában.

Vučić azt mondta, a szerb nép soha nem felejti el Zeman bocsánatkérését. A szerb elnök hozzátette, a személyesen Zeman iránt, illetve a szerbek testvérnépe iránt érzett hálája soha nem fog megszűnni.

Vučić kiemelte, hogy a szerb és a cseh nép eddig barátok voltak, de mostantól már testvérek.

A szerb elnök úgy értékelte, hogy Zeman bátor ember, aki senkinek sem akar behízelegni, és hozzátette, kicsit még irigy is rá, amiért Kínában, az ázsiai, az afrikai és a dél-amerikai országokban Csehország nagy tekintélynek örvend.

Aleksandar Vučić bejelentette, hogy Miloš Zeman még idén Szerbiába látogat, hogy megnyissa Belgrádban a Csehek Házát, odáig viszont az állam megoldja az ingatlan körüli problémákat, az épületet ugyanis a múlt század hatvanas éveiben államosították.

A gazdasági együttműködésről beszélve a szerb elnök kiemelte, hogy a Szerbia és a Csehország közötti áruforgalom értéke tavaly 1,2 milliárd euró volt, az idei év első három hónapjában pedig 18 százalékkal növekedett, ezért várhatóan eléri majd az 1,4 milliárdot is.

Aleksandar Vučić és Miloš Zeman Prágában (Fotó: Instagram/buducnostsrbijeav)