Mihailo Jovanović, a szerb kormány IT- és e-közigazgatási irodájának vezetője szerdán a közszolgálati televízióban azt mondta, hogy egyelőre még nem tudni, hogy a közeljövőben milyen feltételekkel utazhatnak be az unió területére az EU-n kívüli országok állampolgárai, Szerbia viszont ez elsők között volt, amely oltási tanúsítvánnyal látta el állampolgárait.

Jovanović elmondta, hogy az uniós országok közül egyelőre Magyarország és Görögország ismeri el a Szerbia által kiállított digitális zöld oltási tanúsítványt, de például Törökországba és Egyesült Arab Emírségekbe is utazhatnak ezzel.

Arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság várhatóan június elején hoz majd  hivatalos döntést oltási tanúsítvánnyal kapcsolatban.

 

„Figyelemmel kísértük, hogy mi történik az EU-ban, mit ajánl a WHO, de még a Kínában zajló eseményeket is feltérképeztük, és elkészítettük a saját verzióját ennek az igazolásnak, amely minden olyan adatot tartalmaz, amelyet általában az országok kérnek, tehát, hogy az illető be lett-e oltva, tesztelték-e,  vagy átesett-e a betegségen. Ezen kívül QR-kód, illetve egy elektronikus tanúsítvány garantálja, hogy autentikus dokumentumról van szó. A legjobb, ha beoltatják magukat az emberek, mert az oltásról szóló információ tartós, ellentétben a teszteredményekkel, amelyek érvényessége általában 72 órára korlátozódik. Amíg az unió végleges döntésre jut az ügyben, addig ezeket nyugodtan használhatják állampolgáraink” – mondta többek között Jovanović.

A szerbiai verzió (Fotó: biznis.rs)