A szervezett bűnözés elleni ügyészségnek kevesebb mint egy hónapja maradt arra, hogy vádat emeljen Veljko Belivuk, illetve bűnbandájának tagjai ellen – írja a Nova S portál.

Belivukot idén február 4-én fogták el embereivel együtt, majd előzetes letartóztatásba kerültek. A szerbiai hatalomtartók többször is beszámoltak arról, hogy hol tart a nyomozás, bár szakemberek ezt nem igazán tartották helyénvalónak. Emlékezhetünk például az államelnök kijelentésére, miszerint Belivuk bandája emberhúsból készített csevapot, de Aleksandar Vulin belügyminiszter is előszeretettel beszélt a banda által állítólagosan elkövetett tettekről.

Vučić és az emberi húsból készült csevap

A szerbiai törvények szerint viszont hat hónapnál tovább nem lehet fogva tartani senkit anélkül, hogy vádemelést nyújtanának be ellene. Belivuk és társai esetében ez a határidő augusztus negyedikén jár le, ha addig a szervezett bűnözés elleni ügyészség nem nyújtja be a vádiratot az illetékes bíróságnak, akkor Belivuk és emberei szabadlábra kerülnek.

Veljko Delibašić ügyvéd szerint ez nem jelenti azt, hogy a nyomozást is megszüntetik ellenük.

A szerbiai törvények értelmében, amennyiben az ügyészség nem emel vádat a gyanúsított ellen a letartóztatásától számított hat hónapon belül, úgy szabadon kell engedni. Ez nem jelenti azt, hogy a nyomozást is befejezik, de a gyanúsított ezek után szabadlábon védekezhet – mondta a szakértő.

Illusztráció (Fotó: Nova S)