Vajdasági magyar közéleti személyiségek kezdeményeztek aláírásgyűjtést, melyben azt követelik, hogy a Magyar Nemzeti Tanács mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumát és határolódjon el tőle, valamint azt is, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben végezhessék alkotómunkájukat.

Közleményüket az alábbiakban közöljük:

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő arra „kérte” a Tanyaszínházat, mondja le idei turnéjának további állomásait, mert szerinte az idei előadás, a Lénárd Róbert által rendezett Kazimír és Karolina freak show „elfogadhatatlan”.

A Vajdasági Magyar Szövetség és a párt utasításait vakon követő Magyar Nemzeti Tanács huzamos ideje olyan – anyagi forrásokat elosztó és ideológiai kormányzó – tevékenységet folytat, amely voltaképpen egyenlő a vajdasági intézmények (iskolák, színházak, médiaházak, kiadók, egyetemi karok, alkotóházak, művelődési központok) dirigálásával és kisajátításával.

Autonómia nélkül nem lehet kultúrát teremteni, tudományos vagy művészeti tevékenységet folytatni.

Mi, alulírottak erélyesen tiltakozunk az ellen az önelégült hatalmi viszonyulás ellen, amely a támogatásban részesített Tanyaszínháztól elvárja, hogy az kiszolgálja a „gazda” érdekeit.

Követeljük, hogy az MNT mielőbb tűzze napirendre Hajnal Jenő diktátumát és határolódjon el tőle. Továbbá mondja ki, hogy a színházi emberek és a színikritikusok továbbra is szabad légkörben végezhetik alkotómunkájukat, a közönség pedig ezentúl is zavartalanul látogathatja színházainkat.

A követelést bárki aláírhatja a következő oldalon: http://openpetition.eu/!tanyaszinhaz

A kezdeményezők:

Bakos Petra
Balázs Attila
Bartuc Gabriella
Bencsik Orsolya
Bozsik Péter
Csányi Erzsébet
Fenyvesi Ottó
Kormányos Ákos
Ladányi István
Ladik Katalin
Orcsik Roland
Orovec Kriszta
Pressburger Csaba
Révész Róbert
Szerbhorváth György
Szögi Csaba
Tóbiás Krisztián
Tolnai Ottó