Újabb reakció érkezett a Tanyaszínház idei turnéjának félbeszakítása, a Kazimír és Karolina című előadás betiltása kapcsán. A Szerbiai Színikritikusok és Teatrológusok Egyesületének elnöksége közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Magyar Nemzeti Tanács szégyenletes döntése azt a félelmet kelti, hogy a cenzúra visszatér a szerbiai színházakba, és arra kéri a testületet, vizsgálja felül a döntését, írja a Tanjug.

Az egyesületnél állítják, hogy az okok egyáltalán nem világosak, viszont nagyon úgy tűnik, hogy a színházhoz semmi közük, sem a drámával, amit színpadra állítottak, sem pedig a társulattal, amely színre vitte a darabot..

Ennek a színháznak ugyanis formálisan nem tiltották meg, hogy játszák az előadást, és azt elő is adják minden este Kavillón, de ellehetetlenítették, hogy turnézzanak vele, ami viszont a lényege és célja ennek a színháznak. Ezzel pedig a Tanyaszínház tulajdonképpen cenzúrával szembesült – írja az egyesület, amely azt javasolja, hogy az MNT tegye lehetővé a tájolást és bízza a közönségre a véleményezést.

Hajnal Jenő: A Tanyaszínház mondja le az idei turnét!

Jelenet a Tanyaszínház 2021-es előadásából. Ödön von Horváth: Kazimír és Karolina (Fotó: Facebook)