Annak ellenére, hogy Szerbiában az elmúlt hónapokban szinte minden megdrágult, a szakemberek azt jósolják, hogy az áremelkedés ősszel is folytatódik és elsősorban az élelmiszer az, amelyért majd többet kell fizetnünk, méghozzá akár húsz százalékkal.

Az élelmiszerek és szolgáltatások sora, amelyek drágulnak, igen hosszú, és a liszttől az olajon át, az üzemanyagon és a szállításon, a villanyáramon, televíziós előfizetésen, tojáson, kommunális szolgáltatásokon, ruházaton keresztül mindent érint. A drágulás éppen az adott árutól függ, és 5 százaléktól akár 100 százalékos emelkedést is előirányoz.
A helyzet nem csak Szerbiában ilyen, az okokat pedig a járványban kell keresnünk, amely általánosságban nagy válságot okozott világszerte. Ehhez hozzájárult még a szárazság, illetve az áradások, amely természeti katasztrófák nagyon sok helyen felszámolták a termést.

A tavalyi évhez képest már most érezhető az élelmiszer árának növekedése. Az olaj jelenleg 20 százalékkal drágább, mint 2020-ban, a feldolgozott hústermék 26, a sajtok szintén, míg a tojás 40 százalékkal drágább.

A disznóhús ára 20 százalékkal emelkedett, a csirkéé pedig 15-el. Az üzemanyag 25 dinárral drágult meg literenként.

Amikor a szolgáltatásokról beszélünk, akkor elmondhatjuk, hogy a villanyáram 7,9, a víz várostól függően 5-22 százalékkal, a szemételszállítás 17-36 százalékkal, a banki szolgáltatások pedig 15-70 százalékkal drágultak meg.

A rekord azonban úgy tűnik, hogy az építőanyag áraknál dőlt meg, amelyek közül egyes alapanyagok 50, mások pedig 120 százalékkal is megdrágultak. Ezáltal az ingatlanárak is nőttek, 2-10 százalékkal négyzetméterenként.

A Fogyasztók Nemzeti Szervezetének elnöke, Goran Papović a Blicnek elmondta, hogy nagyon sok termék esetében nem indokolt az áremelés. Úgy gondolja, amennyiben így folytatódik, akkor nagyon sok polgár még a minimális fogyasztói kosarat sem tudja megengedni magának. A mostani áremelésekkel ugyanis az átlagos fogyasztói kosárhoz 100.000 dináros bevételre van szükség, és ekkora bevétele nagyon sok szerbiainak nincs. Hozzátette, a koronavírus sok esetben “jó kifogás” az áremelésre, és itt a szakember elsőként a kommunális díjak növekedésére céloz.

Minden megdrágult, az egész világon, de nincs vége (Nova.rs)