Az idén már valószínűleg nem, de jövőre öt százalékkal emelnék a szerbiai autópályadíjat – ezt Zoran Drobnjak, a Szerbia Utai Közvállalat megbízott igazgatója mondta a Tanjug hírügynökségnek. Drobnjak hozzátette, az idén, egészen pontosan januárban mindössze egy százalékkal növelték az útdíjat, de 2022-ben már öt százalékos emelés jóváhagyását kéri a szerb kormánytól.

– A Belgrád és Niš közötti, mintegy 220 kilométeres szakaszon ezer dinárba, vagyis nyolc euróba kerül az útdíj, míg egy ugyanekkora szakasznak az ára a szomszédos Horvátországban húsz euróra rúg – mondta Drobnjak, aki szerint a polgárok által fizetett útdíj összegét az autópályák és a helyi utak felújítására fordítják a mintegy 15.750 kilométeres szakaszon.

A megbízott igazgató arról is beszélt, hogy az elmúlt hétvégén közel 780 ezer jármű haladt végéig a szerbiai utakon, s ebben az időszakban több mint 390 millió dináros bevételre tettek szert, ez azonban csak részben fedezi a koronavírus járvány okozta vesztességet. Szerbiában jelenleg ezer kilométeres szakaszon zajlik útépítés.

Jövőre drágulhat az autópálya-díj Szerbiában (Fotó: Jefimija TV)