Szükséges újból átgondolni a korlátozások szigorítását, vagy a covid-igazolványok bevezetését, jelentette ki Predrag Kon.

Az epidemiológis szerint először is fel kell gyorsítani a vakcinációt, mert az a legjobb és leghatékonyabb módja a járvánnyal szembeni küzdelemnek, majd pedig olyan intézkedéseket hozni, melyek megakadályozzák az emberi kontaktusokat.

– Arról is már régóta beszélünk, hogy ha tömeges összejövetelekre kerül sor, akkor azokat nagyon komolyan ellenőrizni kell – nyilatkozta az RTS-nek Predrag Kon.

A válságstáb soron következő ülésével kapcsolatosan az epidemiológus azt mondta, azt kell majd megvitatniuk, hogy felgyorsítsák a vakcinációt, és hogy hogyan vezessék be azt a nem túl népszerű korlátozást, hogy csak azok a személyek számára engedélyezzék a gyülekezést, akik beoltatták magukat, vagy átestek a fertőzésen, illetve elvégezték a tesztet.

– Úgy látom, hogy a fesztiválok ehhez tarják magukat. Az, aki nem oltatta be magát és nem is esett át a betegségen, tízszer nagyobb eséllyel fertőződhet meg – figyelmeztet a professzor.

A válságstáb tagja azt mondta, hogy „ez így tovább nem mehet”, szükséges bevezetni a covid-igazolások használatát, illetve korlátozni kell a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok munkaidejét.

Kon hozzátette, hogy a válságstáb egészségügyi szakemberekből álló részének az az álláspontja, hogy kötelezővé kell tenni a védőoltást az egészségügyi dolgozók számára, nemcsak azért, hogy magukat, hanem, hogy a pácienseket is megvédjék.

Predrag Kon (Vesna Lalić/nova.rs)