Mintegy 50 orvosból álló csoport – köztük a belgrádi orvosi kar két professzora – kezdeményezett petíciót Mondj nemet a diszkriminációnak és a kényszernek a gyermekek COVID-19 elleni oltását illetően (Stop diskriminaciji i prinudi oko kovid-19 vakcinacije za decu) elnevezéssel. Az orvosi szakma egy része azonnal hevesen reagált a kezdeményezésre, szörnyűnek és megengedhetetlennek nevezve azt.

A petíció szerzői egyebek közt azt hangoztatják, hogy koronavírusban megbetegedettek számával kapcsolatos hivatalos adatokat manipulálták, és szándékosan közöltek a valósnál magasabb számokat. Szerintük a koronavírus elleni „kísérleti” védőoltás többet árt, mint használ, mivel rendkívül magas a beoltottak halálozási aránya, továbbá azt írják, hogy a koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya az influenzáéhoz hasonló.

A petíciót elsőként Valentina Arsić mikrobiológus, a belgrádi orvostudományi kar professzora írta alá, aki a Danas napilapnak elismerte, hogy ő az aláírásgyűjtés kezdeményezője. Hozzátette, a petíciót kezdeményező szakemberek csoportja hétfőn sajtóközleményben fordul majd a nyilvánossághoz.

A petícióban azt követelik, hogy azonnali hatállyal szüntessék be a legfiatalabb korosztály esetében a káros, és kísérleti koronavírus elleni vakcinák beadását, hagyják abba az emberekre és intézményekre irányuló nyomásgyakorlást, valamint a legfiatalabbak oltását népszerűsítő propagandát.

Az aláírók nyomatékosították, hogy ez a petíció a többi védőoltásra nem vonatkozik.

A szövegben azt írják, a szülők számára nem elérhetők a vakcinák összetételével, és azok esetleges mellékhatásaival kapcsolatos információk, a gyermekeket pedig nem szükséges beoltani, hiszen csak rendkívül ritka esetben betegszenek meg, és az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint sem szükséges a gyermekeket beoltani.

A WHO honlapján olvasható ajánlás szerint, nem szükséges, hogy a gyerekek és a tizenévesek megkapják a vakcinát, mivel, a felnőttekhez viszonyítva a fertőzés náluk sokkal enyhébb tüneteket okoz, ezért a vakcinát inkább a veszélyeztetettebb lakosság számára kell hozzáférhetővé tenni. A WHO ugyanakkor megjegyzi, hogy azoknak a veszélyeztetett gyermekeknek esetében, akiknél fennáll a kockázat, hogy a COVID-19 súlyos formát ölt, ajánlható a védőoltás.

A szerbiai Nemzeti Immunizációs Testület (Nacionalno telo za imunizaciju) hivatalos álláspontja szerint is a Pfizer-BionTech vakcináját mindenekelőtt azoknak a 12 és 15 év közötti gyermekeknek ajánlják, akik több más alapbetegségben is szenvednek.

Az orvosi szakma egy részében nagy felháborodást váltott ki a petíció. Dušan Popadić, a belgrádi orvostudományi kar immunológia professzora, a Nemzeti Immunizációs Testület tagja úgy fogalmazott, hogy a Szerbiában engedélyezett Pfizer-BionTech vakcina igenis biztonságos a 12 év feletti korosztály számára.

– Összehasonlíthatatlanul magasabb a szövődmények kockázata a covid-fertőzés, mint a védőoltás miatt. Ez a kockázat pedig még nagyobb azoknál a gyerekeknél, akik különböző alapbetegségekben szenvednek – a hematológiai és onkológiai betegségek, a primer immunhiányos betegségek, a vese- és neurológiai betegségek… Ezek a gyerekek esetében éppen az a kockázat, hogy a védőoltás nem lesz annyira hatékony, mint az egészséges gyermekeknél. De még egy ilyen feles védettség is jobb a semminél. Ezért az alapbetegségekben szenvedő gyermekek esetében nemcsak a vakcina ajánlott, hanem a óvintézkedések szigorúbb betartása is: a maszkviselés, és azok a helyiségek kerülése, ahol fertőzöttek is lehetnek – hangsúlyozta dr. Popadić és hozzátette, Szerbiában is több tíz gyermek szorult már kórházi kezelésre a covid miatt.

Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy a petíció aláírói között két olyan professzor is van, akik ugyanazon az egyetemen dolgoznak, mint ő, Popadić azt felelte, hogy „ez szörnyű”.

– Nem tudom, mit mondhatnék ezen kívül. Még egy is sok lenne – fogalmazott az immunológus.

Egy másik epidemiológus, Predrag Đurić szerint ez a petíció annak a példája, hogyan nem kellene viselkednie és a nyilvánossággal kommunikálnia egy egészségügyi dolgozónak.

– Mindaddig, amíg a szakmai és szélesebb társadalmi körökben zajló vitában arra jutottak, hogy mennyire indokolt és szükséges a gyermekek koronavírus elleni oltása, mindaddig, amíg ezt tudományos bizonyítékokkal és szakvéleményekkel, „nem megmásított adatokkal” is alátámasztják, addig a mindenféle konkrét példákat, forrás- és referenciaforrásokat mellőző petíció nem több, mint pamfletizmus, ez pedig megengedhetetlen – hangsúlyozta dr. Đurić.

Hozzátette, elfogadhatatlan az olyan állítások közlése, amelyekre nincs semmiféle bizonyíték – mint például a vakcina következtében elhunytak magas száma – és amelyek teljes mértékben ellentétesek a megalapozott és bizonyított szakmai álláspontokkal.

A petíción egyébként a belgrádi orvostudományi kar két professzorának neve mellett az újvidéki orvosi kar egyik professzora is szerepel. Az aláírók között különféle szakorvosok találhatók: aneszteziológusok, idegsebészek, gyermekorvosok…

Illusztráció (Fotó: N1)