A Twitter közösségi-hálózat és mikroblog szolgáltatás megjelölte azokat a szerbiai tájékoztatási eszközöket, amelyek együttműködnek a szerb kormánnyal. A cég úgy döntött, hogy a Szerbiai Rádió és Televízió, a Happy-, a Pink-, a B92- és a Prva Televízió, a Tanjug hírügynökség, valamint négy napilap – a Kurir, az Informer, a Srpski Telegraf és a Politika – Twitter fiókja alá odaírja, hogy az adott médium együttműködik a szerb kormánnyal.

Erre azért volt szükség, mert a megjelölt tájékoztatási eszközök bejegyzéseit, a Twitter nem ajánlja majd a polgároknak, közölte a cég.

A szerb kormánnyal együttműködő címkét azok a tájékoztatási eszközök kapták meg, amelyekben a hatalom az általa nyújtott támogatáson, vagy közvetett, illetve közvetlen politikai nyomásgyakorlással beleszól a szerkesztéspolitikába. A szerb kormánnyal együttműködő címkét a médiumok mellett megkaphatják a portálok és napilapok főszerkesztői, valamint a cég vezetősége is.

„Az állammal kapcsolatban lévő médiumok, ellentétben a függetlenekkel, híreiket gyakran politikai álláspontok terjesztésére használják fel, ezért hisszük, hogy a polgároknak tisztában kell lenniük azzal, ha egy médium fiókja közvetve vagy pedig közvetlenül kapcsolatban van az állammal” – áll a Twitter közleményében.

Radmilo Marković, a BIRN újságírója a Cenzolovkának elmondta, hogy ez a megjelölés semmiben sem fog változtatni a „megbélyegzettek” szerkesztéspolitikáján, mert ez semmiben sem csökkenti a bevételeiket, illetve a kiváltságos helyzetüket, ugyanakkor a megjelölt médiumok között nincs ott a Večernje novosti, az Alo, vagy pedig az Objektiv, s még sok más kisebb médium.

Ezt a gyakorlatot Szerbia mellett kínai, francia, orosz, brit, egyesült államokbeli, kanadai, német, olasz, japán, kubai, ecuadori, egyiptomi, hondurasi, indonéz, iráni, szaúd-arábiai, spanyol, thaiföldi, török, egyesült arab emirátusi kormányközeli sajtótermékekkel szemben is alkalmazzák, de a Twitter illetékesei szerint bővülni fog az országok listája.

Az állammal együttműködő médium megjelölést olyan tájékoztatási eszközök is megkaptak, mint például az orosz Sputnyik, a RIA Novoszti, az iráni IRNA hírügynökség, vagy pedig a kínai CCTV.