Az újvidéki kórházban elhunyt a kétéves Lav Popović, aki két hónapig harcolt a leukémia ellen, azonban a kór erősebbnek bizonyult nála. A kisfiú akkor került a figyelem középpontjába, amikor az apja, Nemanja Popović az Egészségügyi Minisztérium székháza előtt bejelentette, hogy leönti magát benzinnel és felgyújta, azonban utána elállt ettől az elhatározásától, és helyette éhségsztrájkba kezdett, mivel állítása szerint a több mint két hete lélegeztetőgépre kapcsolat fiának nem engedélyezték azt a kísérleti, THC nélküli kannabiszterápiát, amely csökkentette volna a fájdalmait és megmenthette volna az életét.

Az apa azért döntött az éhségsztrájk mellett, mert a fia számára életmentő és fájdalomcsökkentő terápiához szükséges gyógyszert nem regisztrálták Szerbiában, így az orvosok nem hagyták jóvá a felhasználását.

A kétéves kisfiú azon a napon halt meg, amikor mindenki arra számított, hogy az észak-macedón és a szerb egészségügyi miniszter sikeresen megállapodnak, hogy Szerbia megkaphassa a szükséges gyógyszert és hivatalosan bejegyezzék.

Mivel a törvények és az egészségügyi rendszer körülményessége miatt nem sikerült időben beszerezni a gyógyszert, Lav családja a rendszert és annak képviselőit hibáztatja a történtek miatt. Az elhunyt kisfiú nagyapja elkeseredettségében és bosszúból az orvosokat hibáztató feliratot írt fel a kórház falára, ami miatt a rendőrség előállította.

Lav Popović kedvenc játéka (Fotó: magánarchívum)