A Magyar Mozgalom a legélesebben elítéli a háborús bűnös, Dragan kapitány alapítványának irodanyitását Szabadka központjában, olvasható a szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, amit az alábbiakban teljes terjedelmében, változtatások nélkül közlünk.

A „Knindzsák” nevű félkatonai alakulat vezetőjéből lett politikus, majd „polgárjogi aktivista” tavaly került szabadlábra Horvátországban, ahol háborús bűnök elkövetéséért 13 és fél évre ítélték el jogerősen – emlékeztet az MM.

Dragan kapitány, vagyis Kapetan Dragan alapítványa elmondása szerint az „usztasa és egyéb börtönökben raboskodó szerb hősök” megmentésén ügyködik. Tény az, hogy a szabadkai irodaavatón Dragan Vasiljković a Zoran Đinđić meggyilkolásáért jogerősen elítélt Zvezdan Jovanović szabadlábra helyezésére felszólító pólókat osztogatott, illetve bejelentette, hogy aláírásgyűjtést szervez az ártatlanul raboskodó Jovanović szabadlábra helyezéséért.

Egyáltalán nem kell meglepődnünk azon, hogy a háborús kalandor Belgrád után pont a horvátok és magyarok lakta Szabadkán nyitja meg irodáját. Az üzenet egyértelmű: a kilencvenes évek visszatértek. A magát európainak és modernnek feltüntető Szerb Haladó Párt már leplezni se próbálja, hogy a sajátjának érzi ezt az évtizedet, az elítélt háborús bűnösöket, így a kilencvenes évek vörös szőnyegen térhetnek vissza szülőföldünkre.

Ne legyen illúziónk. Szabadkán ez az iroda az uralkodó haladók jóváhagyása nélkül nem nyílhatott volna meg. Üzenet ez a horvátoknak, de a magyaroknak is, ez itt Szerbia, jobb, ha tudják, hol a helyük. Ami pedig végképp aggasztó, hogy ehhez a nacionalista revízióhoz a VMSZ is asszisztál. Eddig egyetlen szóval sem ítélték el az ilyen jelenségeket, pedig jó lenne tudni, hogy a haladókkal való stratégiai együttműködés egyben azt is jelenti-e, hogy a VMSZ a háborús uszítás és uszítók visszatérését is támogatja és nem zavarja, ha szabadlábra helyezik Đinđić gyilkosát?

A Magyar Mozgalom felszólítja a városvezetést, hogy álljon ki a város horvát és magyar kisebbségei mellett. A vajdasági magyarság szolidaritást vállal az itt élő horvát és bunyevác kisebbséggel, ezért követeljük, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség is álljon ki a nyilvánosság elé, és a köznyugalom ellen irányuló mindenfajta tevékenységet határozottan ítéljen el – olvasható a Magyar Mozgalom elnöksége által aláírt közleményben.

Dragan kapitány szabadkai irodája (Fotó: Twitter/Tomislav Žigmanov)