A szerbiai polgárok kétharmada szerint a kínai és az orosz védőoltás megbízhatóbb, mint a nyugaton készült vakcinák, ezt mutatja legalábbis a Szabad választás és Demokrácia Központ legújabb kutatása. A felmérésből az is kiderül, hogy az emberek pozitívan értékelik a kínai beruházásokat, hiszen a megkérdezettek 77 százaléka úgy véli, hogy ez jót tesz az országnak, míg 33 százalékuk szerint ez az ország adományozott a legtöbbet a járvány idején Szerbiának.

A kutatás értelmében úgy tűnik, hogy a lakosság 61 százaléka inkább keleti, míg mindössze nyolc százalékuk nyugati beállítottságú. A megkérdezettek 31 százaléka pedig inkább távolságtartó és egyfajta semlegességre törekedne a nemzetközi hatalmak irányában.

A CeSid vizsgálta azt is, hogy a sajtóban nagyon ritkán merül fel Oroszország vagy Kína negatív kontextusban. A szerb hatalom képviselői pedig inkább pozitív vagy semleges nyilatkozatokat adtak Kínával kapcsolatban, s az országot a járvány leküzdésében vezető szerepet betöltőként emlegették. A Szerbia és Kína közötti viszonyt barátságként, míg a nyugati országokkal való együttműködést partneri viszonyként emlegeti a sajtó és a hatalom. A kutatás rámutat arra is, hogy az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO 20 százaléknál is kevesebb pozitív cikkben merül fel.

A kutatás 1.004 szerbiai lakost ölelt fel Szerbia területén április 16-a és 28-a között.

Inkább Kelet, mint Nyugat a megkérdezettek szerint (Reuters)