Belgrád és Banja Luka megállapodásra jutott a szerb nemzeti identitás védelme, és a nemzeti egység megerősítése felé irányuló újabb fontos lépést illetően, így Szerbia és a Boszniai Szerb Köztársaság közgyűlése szeptember 15-én, a nemzeti összetartozás, szabadság és nemzeti zászló ünnepének napján fogadja el a szerb nyelv védelméről, valamint a cirill ábécé védelméről és megőrzéséről szóló harmonizált törvényt, írja a B92.

A törvénytervezetet, amelynek fő célja a cirill betűs írásmód ápolása, megőrzése és népszerűsítése, Aleksandar Vučić tegnap adta át Milorad Dodiknak Belgrádban. A tervezet értelmében különös hangsúlyt fektetnek majd a cirill írásmód közéletben való felhasználására, tekintettel történelmi és kulturális jelentőségére.

A törvénytervezet szerint Szerbiában és a Boszniai Szerb Köztársaságban minden állami és helyi szerv, az iskolák, egyetemi karok, valamint a többségi állami tőkével rendelkező társaságok, és nemzeti, vagy nemzetközi szinten működő szövetségek a jövőben kötelesek lesznek munkájuk során a szerb nyelvet és a cirill ábécét használni.

Ennek értelmében az RTS és az RTV is kötelesek lesznek a cirill írásmód alkalmazására, továbbá a jogi ügyletek leírása, bármilyen áru és szolgáltatás, használati utasítás és garancia, vagy számla leírása cirill betűs kell, hogy legyen, csakúgy, ahogyan a nevek, székhelyek és tevékenységek megnevezésénél is a cirill betűket kell majd használni.

A közpénzekből finanszírozott kulturális és egyéb rendezvényeken cirill betűvel ellátott logót is fel kell tüntetnie a szervezőknek.

A törvénytervezet a cirill betű használatára kötelezett szervek és intézmények körének kiterjesztése mellett továbbá a magánszektort ösztönző intézkedéscsomag előkészítését is magába foglalja. Ez elsősorban a gazdálkodó szervezetekre és a magántulajdonban lévő médiára vonatkozik, amelyek részére speciális adókedvezményeket állapíthatnak meg, amennyiben azok úgy döntenek, hogy tevékenységük során a cirill ábécét használják.

Vučić a Dodikkal folytatott találkozó után kijelentette, hogy egyetértenek abban, hogy ez az együttműködés minden szinten kivételes, és, hogy a szerb nép nem engedhet meg magának újabb konfliktusokat, nem térhet vissza a múltba, hanem a jövő felé kell tekintenie.