Kötelező lesz a maszkviselet ebben a tanévben is, vagyis a diákoknak hordaniuk kell azt, amíg bemennek az osztályba, mindaddig, míg be nem ülnek az iskolapadba, illetve akkor is, ha beszélnek az osztályteremben – vagyis, míg beszélgetnek az osztálytársaikkal. Amikor a gyermek csendben van, leveheti a maszkot. Amikor a diák felel, vagy beszélgetni kezd a társával, megint fel kell tennie a védőmaszkot. Ezt dr. Predrag Kon, járványügyi szakember, a válságstáb tagja magyarázta a Happy Televízóban adott interjújában. Hozátette, mindez csak abban az esetben érvényes, ha egyetlen egy fertőzött gyermek sincs az osztályban.

„Abban a pillanatban, hogy a gyermek feláll, és elhagyja a padját, fel kell tennie a maszkot. A szünetben, amikor az udvaron tartózkodik, akkor nem kell viselnie azt, de oda kell figyelnie arra, hogy ne menjen túl közel, ne legyenek túl sokan egy helyen. Amennyiben közel vannak egymáshoz, akkor fel kell tennie a maszkot, ha beszélgetni akar”, mondta Kon, aki szerint ellenőrizni kell, hogy ezeket az ajánlásokat betartják-e az iskolák.

Kon szerint az alsósok esetében biztosan nem lesz probléma az előírások betartásával, lesz viszont nehézség a középiskolások esetében, ahol az általános hozzáállás az, hogy “ugyan vedd már le azt a maszkot”.

Kon hozzátette, hogy a maszkkal nem elsősorban magunkat, hanem másokat védünk meg a betegségtől, amely a láthatatlan szemcsékkel is terjed és olyanok is terjesztik, akik teljesen tünetmentesen hordozzák a vírust.

Illusztráció (Pixabay)