A dél-szerbiai burgonyatermesztők arra panaszkodnak, hogy a magas hőmérséklet és az eső nélkül nyár drasztikusan csökkentette a krumplihozamot az idén, írja a Beta hírügynökség. Leginkább az ivanjicai és čačaki területeken termesztenek az ország ezen részén burgonyát, őket érintette leginkább a száraz, meleg nyár.

Duško Dimitrijević, az Ivanjica melletti Brezovában él. Azt nyilatkozta, hogy a környéken soha nem látott meleg volt: a 32 és 34 Celsius fokos hőséget az 1000 méteres tengerszint feletti magasságon meleg, déli szél kísérte, hajnali dér szinte nem is volt.

– A tavalyihoz viszonyítva a felénél is kevesebb terem idén. Tavaly 15 tonna maradt, amit nem tudtam eladni. Sok termelő a tehenekkel és a birkákkal etette meg a krumplit, nekem meg még ma is van tavalyi krumplim, azt adom a birkáknak, 40 zsákkal meg eldobtam az erdőbe – mondta Dimitrijević, aki szerint idén nem volt elég csapadék ahhoz, hogy a burgonya fejlődni tudjon a földben. Valamivel jobb a helyzet ott, ahol volt alkalom öntözni, de a környékükön ezt kevés gazda tudja megoldani.

A termesztők azt mondják, tavaly 7-8 dinárért árulták kilóját, most a nagybani piacon 50-60 dinár, kiskereskedelemben akár 80 dinárt is elkérnek kilójáért.

Szerintük idén drága lesz a burgonya, hacsak valaki „nem matekozza ki és nem hoznak be krumplit külföldről”, amivel levernék a hazai árát.

(Fotó: Pixabay illusztráció)