Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár kijelentette, hogy ősszel és télen mindenki megfertőződik majd a koronavírussal, mivel azt nem sikerült még legyőzni.

– A koronavírus itt van, és az előttünk álló időszakban mindenki elkapja majd. Az oltottak sokkal kedvezőbb helyzetben lesznek, mivel az ő szervezetük felismeri a vírust, és védekezik majd ellene – mondta Gojković a Prva televíziónak, írja a Beta hírügynökség.

Az egészségügyi dolgozókat illetően elmondta, hogy 80 százalékuk van eddig beoltva, és hozzátette, hogy ezt a számot mindenképpen növelni kell.

– Az egészségügyi dolgozók kissé komolytalanok, hiszen gyakran nem alkalmazzák azt, amit másoknak tanácsolnak. Példát kell mutatniuk az oltás tekintetében is, hiszen az az egyedüli útja annak, hogy kilábaljunk ebből a helyzetből – hangsúlyozta Gojković és rámutatott, hogy világszerte a koronavírusban elhunytak 99 százaléka oltatlan volt, a kórházban ápolt fertőzötteknek pedig a 90 százaléka nem vette fel a védőoltást.

– A vírus az oltatlanokon keresztül mutálódik, kering, és ezekre a mutáns variánsokra már lehet, hogy az oltottak szervezete sem a megfelelő védelemmel reagál – mondta a titkár.

A szerbiai járványügyi adatok kapcsán elmondta, hogy pillanatnyilag a lakosság 51,7 százaléka van beoltva, és a legtöbben, akik kórházi kezelésen vannak, a 30 és 45 év közötti korosztályba tartoznak.

Az iskolakezdéssel kapcsolatban kifejtette, hogy habár a koronavírus nem igazán veszélyes a gyerekekre, ilyenkor is óvatosnak kell lenni, hiszen egyéb, jellemzően a gyerekek között terjedő vírusok is felbukkannak az iskolákban, óvodákban.

– A vírus jelenleg nem veszélyes a gyerekekre, viszont az mutálódhat úgy, hogy már rájuk is veszélyesebb legyen, ezért is fontos az idősebbek beoltása – magyarázza Gojković.

A védettségi igazolvány bevezetéséről elmondta, hogy az az újonnan fertőzöttek és a kórházba kerülők számától függően kerülhet bevezetésre, de a válságstáb figyelemmel kíséri a helyzetet, és egyelőre nem indokolt a dokumentum bevezetése.

Zoran Gojković (Fotó: Tanjug archív)