Az idei fűtésszezon előtt Szerbia polgárainak több mint ötezer dinárt kell fizetniük egy köbméter fáért, míg a szén ára fajtától függően 7 ezer és 14 ezer dinár között mozog. Bárhogy számolunk, a téli szezonban legalább 500 euróba fog kerülni a tüzelő megvásárlása.

A fa és szén ára Szerbia egyes részein eltérő lehet, például az erdős területekhez közel eső vidékeken jellemzően kedvezőbb a fa ára.

A bükk és tölgyfa ára 6700 dinár körül mozog, és nem elhanyagolható, hogy favásárlás esetén további költségként a fa összevágatásának árát is ki kell fizetnünk, amennyiben azt nem magunk csináljuk, és ez még néhány ezer dinárt rátesz az egyébként is drága fa árára.

Az említett összegek még az augusztusban és szeptemberben meghatározott árak, így a fűtésszezon közeledtével azok várhatóan tovább fognak emelkedni.

Azoknak a polgároknak, akik úgy döntöttek, hogy fapellettet használnak fűtésre, még mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben, hiszen a pellet tonnánkénti ára 24 és 27 ezer dinár között mozog, annak minőségétől, kalóriatartalmától függően.

Illusztráció (Pixabay)