Szögi Csaba, a Szabadságot a Tanyaszínháznak! elnevezésű petíció egyik kezdeményezője hétfőn koradélután átadta Szabadkán a Magyar Nemzeti Tanács épületében a támogatói aláírások kíséretében a petíció szövegét.

Szögi az átadást megelőzően kiemelte, 1293 aláíró tiltakozik az ellen, hogy Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke ellehetetlenítette a Tanyaszínház idei turnéját, tiltakozik a kultúra, a művészet és a tudomány leigázása ellen. Követelik, hogy az MNT tárgyalja meg és ítélje el Hajnal Jenő javaslatát.

— A petíciót megküldtük az anyaország vezető politikusainak, a szerbiai kisebbségügyi minisztériumnak, az Európai Unió és az EBESZ belgrádi küldöttségének, mondta Szögi.

A petíciót átvette a Magyar Nemzeti Tanács hivatala, az átvételt a Magločistač portál élőben közvetítette.

Szögi az átadást követően elmondta, hogy a petíciónak alapvetően gesztus értéke van. Lépni kell és meg kell lépni, amit csak lehet.

Szögi Csaba, az MNT székháza előtt (Tómó Margaréta)

— Fontos, hogy mindez a nyilvánosság előtt zajlik, és lesznek majd választások és remélhetőleg az emberek akkor emlékezni fognak arra, mi történt — mondta Szögi.

A tiltakozást és aláírásokat gyűjtő szervezők korábban arra kérték a petíciót támogatókat, legyenek jelen az átadáson, a helyszínen azonban Szögi Csaba mellett csak Sövény Ferenc, a Magyar Mozgalom elnöke jelent meg.

Kérdésünkre, miszerint miért tartotta fontosnak, hogy megjelenjen, Sövény a következőket mondta:

— Az MM elnökeként és egyszerű polgárként is fontosnak tartom a petíció aláírását. Elfogadhatatlannak tartom, hogy bárki párt szintjén belenyúljon egy szakmai döntésbe, egy színház, vagy bármilyen más intézmény munkájába — mondta Sövény.

Kalmár Zsuzsa, a MM képviselője a Tanyaszínház ügyét követően lemondott MNT tagságáról, mert felháborítónak tartotta, hogy többek között a nevében is beszélt Hajnal Jenő, amikor betiltatta az előadást, Sövény Ferenc elmondta, amikor hivatalossá válik a lemondása, a listán soron következő tagjuk kerül majd a helyére.

Szögi Csaba átadja a petíciót az MNT hivatalában (Kiss Árpád)