Szerbia kormánya a szerb képviselőház számára benyújtotta a cirill betű védelméről és megőrzéséről, illetve a szerb nyelv közéletben való használatáról szóló törvénytervezetét.

Amennyiben a törvényt sürgősségi eljárás keretén belül elfogadják, akkor kibővül azon intézmények köre, akik a cirill betűs írásmódot kötelesek alkalmazni munkavégzésük során.

A törvényjavaslat fenntartja annak a lehetőségét is, hogy azok a magánszektorban működő vállalatok, szervezetek, amelyek munkájuk során cirill betűt használnak, adókedvezményekben részesüljenek.

A már létező kapcsolódó törvény értelmében a cirill írásmód eddig is kötelező volt az állami szervek, autonóm tartományok szervei, városi önkormányzatok, intézmények, közvállalatok és egyéb szervezetek munkájában.

A kormány azért javasolta a törvény sürgősségi eljárással történő elfogadását, mivel, mint mondják “különben káros következményekkel szembesülhetünk a szervek és szervezetek munkáját illetően, a szerb nyelv és a cirill betűs írásmód, valamint a hagyományok és kultúra veszélyeztetése szempontjából”.

Egyébként sürgősségi eljárás keretében csupán kivételes esetekben lehet törvényt hozni, például egy előreláthatatlan, hirtelen bekövetkező esemény után, amikor a törvény sürgős elfogadásának elmulasztása káros következményekkel járhat az emberi életre és egészségre, az állambiztonságra, vagy az állami szervek munkájára nézve.

A szerb kormány szeptember másodikán, sürgősségi eljárás keretén belül hozta meg az említett törvényjavaslatot, amely a cirill betűs ábécét határozza meg a szerb nyelv fő ábécéjeként.

Javasolták, hogy a többségben állami tőkével működő vállalatok és szervezetek a szerb nyelvet és a cirill ábécét alkalmazzák munkavégzésük során.

A törvény elfogadása esetén a cirill ábécét olyan, a tudományos kutatási tevékenységek területén működő vállalatok és más szervezeti formák munkájában is használni fogják, amelyek túlnyomórészt állami tőkével működnek, és ugyanez lesz érvényes a szakmai szövetségek országos és nemzetközi szintű képviselőinek munkavégzése esetében is.

A szerb nyelvet és cirill írásmódot kötelező lesz használnia továbbá a közmédia intézményeinek, azaz a Szerb Rádió és Televíziónak, valamint a Vajdasági Rádió és Televíziónak is.

A jogi folyamatok leírását, a cégnevek, illetve a vállalatok tevékenységének leírását és székhelyének megnevezését, az árukhoz és szolgáltatásokhoz fűződő információkat, a jótállási feltételeket, üzleti ajánlatokat, számlákat és igazolásokat a vállalatok a törvény hatálybalépése esetén kötelesek lesznek minden esetben szerbül, cirill betűkkel feltüntetni.

Továbbá, a közpénzből finanszírozott, vagy társfinanszírozott kulturális és egyéb rendezvények számára is előírnák a cirill betűs logó, plakát feltüntetését.

Lehetséges, hogy adókedvezmény jár a cirill betűt alkalmazóknak?

A javaslat azt is kimondja, hogy adó- és egyéb kedvezmények járhatnának azoknak a gazdálkodó szervezeteknek és más jogalanyok számára, amelyek tevékenységvégzésük során a cirill betűs írásmód alkalmazása mellett döntenek. Ez a nyomtatott és online sajtótermékekre is egyaránt vonatkozik.

A kormány mindemellett egy szerb nyelvi tanács létrehozását is előrelátja, amely hatásköre a szerb nyelv közéletben való használatának nyomon követése lenne, valamint a cirill ábécé védelmét és megőrzését célzó intézkedések végrehajtatása.

A törvényjavaslat megvitatásakor felmerült, hogy a Boszniai Szerb Köztársaságban is várható lesz egy hasonló törvénytervezet elfogadása. Az oktatási és kulturális minisztérium szerint a cél az, hogy a két törvény a lehető legnagyobb mértékben egyezzen, és egységesen írják le a szerb nyelv és cirill írásmód használatára vonatkozó előírásokat.

Az előkészített javaslat azt is előrelátja, hogy mekkora büntetés járjon a bevezetendő törvény megszegése esetén. A jogi személyek 50 ezer és 500 ezer dinár között terjedő pénzbüntetésre, az intézmények által megnevezett felelős személyekek pedig 15 ezer és 100 ezer dinár közötti pénzbüntetésre számíthatnak a törvény megsértése esetén.

A szerb nyelv és cirill betűk használata a magánjellegű kommunikációra, a személynevek írására és használatára, a kétnyelvű kiadványokra, könyvekre és számítógépes programokra (kivéve azok leírásaira), és az elfogadott tudományos és műszaki terminológiára nem vonatkoznak majd.

A törvény továbbá nem terjed ki az idegen nyelven működő iskolák tudományos és művészeti alkotásaira, oktatási tevékenységére, az idegen nyelvű tanfolyamokra, védjegyekre és földrajzi eredetjelölésekre.