Zoran Radovanović epidemiológus szerint a koronavírus elleni harc koordinálásáért létrehozott országos válságstáb azért nem hajlandó új korlátozásokról dönteni, mert az a testület a kormány kezében lévő eszköz, amivel a tavaszra esedékes választásokra készül.

A Beta hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, a válságstáb összes döntése attól függ, hogy meghozott döntés milyen hatással van a politikai népszerűségre, ugyanis a „választások kulcsfontosságúak”.

– Sajnos a válságstáb nem egy szakmai testület, hanem politikai, így őt nem kérdezi senki, hanem a közvéleménykutató intézeteket – mondta, majd hozzátette, szerinte semmilyen autoritása nem maradt ennek a csoportnak.

Radovanović úgy érzi, akkor veszett el a kontroll, amikor 2020 júniusában megtartották a választásokat, valamint kihirdették a koronavírus felett aratott győzelmet.

– Van egy politikai elit, amely egyetlen előírást sem tart be. Ölelkeznek, puszilkodnak, énekelnek, mindazt teszik, amit nem lenne szabad. Vagyis, léteznek a korlátozások, másfelől pedig olyan vezetők, akik nem tartják magukat azokhoz – mondta, megjegyezve, hogy ilyen helyzetben a nép jogosan érzi magát „zavarodottan”.

Radovanović szerint Aleksandar Vučić államfőnek állandóan maszkot kellene viselnie, de nem teszi.

– Egy valódi államférfi a népével törődne, nem a népszerűségével, de mi ettől messze vagyunk – jelentette ki a járványügyi szakember.

Zoran Radovanović epidemiológus (Fotó: N1)