A járványhelyzet kedvezőtlen Szerbiában, egyes részein rendkívülinek is mondható, emiatt a válságtörzs a jövő heti ülésen a járványügyi rendelkezések, azaz a maszkhordás, távolságtartás és a kézfertőtlenítés betartásának szigorúbb ellenőrzését fogják javasolni – mondta Branislav Tiodorović epidemiológus, aki szerint a felsoroltak be nem tartása vezetett ahhoz, hogy már napi 5000 felett jár az új fertőzöttek száma.

“Mindez augusztus elején kezdődött, és előre tudtuk, hogy így lesz, szóval nem meglepő, hogy ilyen gyorsan emelkednek a számok. Azt a pillanatot már meghaladtuk, amikor kordában tudtuk volna tartani a napi fertőzöttek számát. Nem csak az volt a gond nyáron, hogy sokan nem tartották be a rendelkezéseket, hanem az is, hogy alacsonyabb volt az oltási kedv. Míg pár hónapja elsők voltunk az oltási arányban, addig mostanra utolsók vagyunk Európában” – mondta Tiodorović, aki szerint nem valószínű, hogy szigorúbb intézkedésekről születne döntés a válságstáb következő ülésén, azonban a védettségi igazolványok bevezetéséről mindenképpen beszélni fognak még.

“Nem értem, Szerbiában miért nem akarják bevezetni a covid-igazolványt, mikor a legtöbb európai országban már bevezették, működik” – mutatott rá a szakember.

Hozzátette, hogy a covid-kórházak tele vannak, főképp az oltatlan polgárok felelőtlensége miatt.

“Most az oltatlanok hulláma van, és én azt mondom, hogy a nem oltott polgárokat nem oltott orvosok kezeljék” – szögezte le Tiodorović.