A járványügyi helyzet csak romlani fog, és az előttünk álló két hétben biztosan nőnek majd a számok, ugyanis nem alkalmazzák azokat a hatékony módszereket, amelyekkel a vírus megállítható lenne, nyilatkozta a Tanjugnak Predrag Kon járványügyi szakember, a Köztársasági Válságstáb tagja. Kiemelte, hogy Belgrád vezetése javaslatot tett a válságstábnak, hogy beszéljenek a védettségi igazolványokról, de ez a kérdés napirendre sem került, mert azonnal az volt a válasz, hogy egy ilyen bevezetése alkotmányellenes lenne.

Predrag Kon kiemelte, egyértelmű, hogy az emberek nem tartják be a szabályokat és egyetlen megoldásként a büntetést látja azok számára, akik figyelmen kívül hagyják a rendelkezéseket.

A védőoltás felvétele kapcsán Kon elmondta, az nem állítja meg a vírust, de megvéd a betegség súlyosabb formáitól, és hozzátette, hogy a védőoltás harmadik dózisa nem csak a veszélyeztetettek számára fontos, hanem mindenki számára, de a legfontosabb az lenne, hogy mindazok, akik eddig nem tették, felvegyék az első adagot.

Kon szerint az, hogy ennyire elszabadult a járvány a nyárnak, és annak a következménye, hogy az emberek elfelejtették, hogy a vírus létezik. Véleménye szerint ahhoz, hogy a vírust legyőzzük, az embereknek felelősségteljesebben kell viselkedniük.