Horvátország 50 százalékkal fejlettebb Szerbiánál, Szlovénia pedig mintegy 40 százalékkal fejletteb Horvátországnál, ezt egy horvátországi analitikus, Velimir Šonje állapította meg, az Ekonomski lab szakmai portál alapítója és szerkesztője, miután Aleksandar Vučić kijelentette, hogy Horvátországból azért érkeznek a politikai támadások, mert a szerb gazdaság hamarosan túlszárnyalja a horvátot, a tengerpart és a turizmus ellenére, írja a Nova ekonomija.

Szerbiában a júliusi bruttó nemzeti össztermék 50 milliárd euró, ami első alkalommal nagyobb, mint a horvát – a tavalyi. Azonban a szakember emlékeztet, ahogyan az összes hazai közgazdász is felhívja a figyelmet, hogy Horvátország lakossága a szerbiai mintegy 60 százaléka és a nominális értéke a GDP-nek nem megfelelő mércéje a fejlettségnek, hiszen az függ a lakosok számától és az áraktól is.

Szerbiának mintegy hárommillióval több lakosa van Horvátországnál, s ez a kritérium alapján már jóval régebben magasabb GDP-vel kellett volna rendelkeznie.

A lakosonkénti reális GDP-t tekintve így állnak a dolgok a horvát analitikus szerint:

Horvátország az EU-s fejlettség 64 százalékánál áll, Csehország 94 százalékon, Szlovénia 90 százalékon, Szerbia pedig 43 százalékon Vagyis Horvátország mintegy 50 százalékkal fejlettebb Szerbiánál, Szlovénia pedig 40 százalékkal fejlettebb Horvátországnál.

Amennyiben a reális GDP tíz éven keresztül két százalékkal gyorsabban nőne a horvátországinál, ami nagyon nehéz feladat, Horvátország akkor is mintegy 23 százalékkal fejlettebb lenne Szerbiánál. Amennyiben ez a fejlődés folytatódna, Szerbia akkor is húsz év múlva érné el Horvátország mai fejlettségét, vagyis 2040-ben.

A szakember hozzáteszi, nagyon fontos, hogy a két ország között folyamatos legyen a kereskedelem, hiszen ez mindkét ország számára jó, és a konfliktusokra is kisebb az esély. A konkurenciára szükség van és fontos, hogy figyeljük egymás fejlődését, de tudni kell értelmezni a számokat, teszi hozzá a horvát szakértő.

Split utcái (Pixabay)