Csütörtökön reggel tíz perccel hét óra előtt hatalmas veszteség érte a szerbiai sportot, azon belül is a kosárlabdát, ugyanis 78 éves korában elhunyt Dušan Duda Ivković, minden idők egyik legsikeresebb edzője.

A szerbiai kosárlabda egyik kimagasló egyénisége 1943. október 29-én született Belgrádban. A jugoszláv válogatottal 1989-ben, 1991-ben és 1995-ben is Európa-bajnoki aranyéremig vezetett a nemzeti együttest, úgy, hogy a csapat tizenkilenc mérkőzésből ugyanennyit nyer meg. 1990-ben világbajnoki aranyéremig vezette a szerb válogatottat, amely az ő vezetése alatt ezüstérmes lett az 1988-as szöuli olimpián. 2008. és 2013. között a szerb férfikosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya volt, s a 2009-es lengyelországi Eb-n Szerbia második lett, míg a 2010-es világbajnokságon a negyedik helyet szerezte meg. Dušan Ivković 2016-ban jelentette be, hogy befejezi edzői pályafutását.

A görög Olimpiakosszal kétszer nyert Euroligát, az AEK-kel elhódította a Saporta-kupát, a Partizannal jugoszláv bajnok és kupagyőztes volt, valamint a Korać-kupa megnyeréséért járó serlgete is a magasba emelhette, háromszor nyert görög és orosz bajnokságot, a moszkvai Dinamóval pedig ULEB-kupagyőztes lett 2006-ban.

A világ egyik legsikeresebb trénere a szerb főváros egyik kórházában hunyt el, miután víz ment a tüdőjére.

Dušan Duda Ivković (Fotó: Nova S/Zoran Lončarević)