Az előttünk álló napokban újra összeül a válságstáb, a védettségi igazolvány alternatívája pedig a zárlat, nyilatkozta a Prva TV-nek csütörtökön Predrag Kon, járványügyi szakember, a köztársasági válságstáb tagja.

„Ami a védettségi igazolványokat illeti, kicsit elkéstünk. Nagyon komolyan tárgyaltunk a bevezetés lehetőségéről Belgrádban még májusban. Akkor elhangzott, hogy annak bevezetése alkotmányellenes lenne, annyi maradt hát, hogy beszélgessünk róla”, mondta Kon.

A járványügyi szakember azt mondta, a védettségi igazolvány olyan helyeken használható, amely nem életszükséglete az embereknek, vagyis szórakozóhelyeken.

„Elmúlt az az időszak, amikor ezek az igazolványok jó hatást értek volna el. Az igazolványok alternatívája a zárlat, nincs más lehetőség. Vagy pedig nem teszünk semmit, de akkor azt nyíltan ki kell mondani, és akkor úgy járunk majd, ahogyan a védőoltásokat felvettük”, mondta kategorikusan Kon, aki szerint várható volt, hogy megugrik a betegek száma, csak azt hitték, hogy erre egy kicsit később kerül sor.

„Itt úgy élnek az emberek, hogy senki sem tehet ellenünk semmit, erősebbek vagyunk a sorsnál. Egy ilyen helyzetben lakodalmat, ünnepséget szervezni? Mi ez, ha nem az, amiről beszéltem. Nem értem ezt az öngyilkossághoz hasonló harcot a vírus ellen. Ha már 200-300 embert összehívunk, ahol biztosan terjed a vírus, akkor legalább vegyük fel azt a védőoltást, aztán ünnepeljünk”, tette hozzá Kon.