Miután tavaly az év elején kiderült, hogy Szabadka központjában, a Jadran épülete elé, a Szerb Haladó Párt javaslatára nagyméretű I. Péter (Petar I Karađorđević) szerb királynak állított szobor kerül majd, amelyre képviselők a város költségvetéséből 21,2 millió dinárt hagytak jóvá, sokáig nem lehetett arról hallani, hogy a nagyméretű pontosan mit is takar.

Mostanra azonban ez is kiderült, ugyanis a subotica.com-on megjelent információk azt támasztották alá, hogy ez egy mintegy tízméteres szobor lesz Szabadka szívében, ugyanis a talapzata 5,6 méter lesz, a szobor pedig 4,2 méter, vagyis egészen pontosan 9,8 méter magas I. Petar Karađorđević-szobor díszíti majd a városközpontot. A tervek szerint a szobornak még az idén el kell készülnie.

Nem hivatalos információk szerint a műemléket november 25-én adnák át. Mint ismeretes, 1918. november 25-én tartották meg azt a nagygyűlést Újvidéken, amelyen a szerbek, a bunyevácok és a más szláv nemzetiségek úgy döntöttek, hogy az addig Magyarországhoz tartozó Bácska, Bánság és Baranya a Szerb Királysághoz csatlakozik. A gyűlésen résztvevő 757 küldött közül csak egy volt magyar.

A város szívében lesz majd I. Péter király tízméteres szobra (Fotó: subotica.com)