Szerbia lakosainak több mint két harmada, vagyis a polgárok 64,9 százaléka támogatja a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését.

Ez a Geostratégiai- és Terrorizmuskutató Központ (Centar za geostrateška istraživanja i terorizam) felméréséből derült ki , írja a 021.rs.

A megkérdezettek 63,81 százaléka szerint a légierőt, illetve a légelhárítást a legszükségesebb korszerűsíteni, míg a válaszadók 25,22 százaléka a szárazföldi egységekről gondolja ugyanezt.

Ugyanakkor 47,35 százalék szerint az elmúlt öt évben éppen a légvédelem korszerűsödött a leginkább, míg a megkérdezettek 24,14 százaléka úgy gondolja, hogy a szerb katonaság ebben az időszakban semmilyen tekintetben sem fejlődött.

A felmérésben részt vevők több mint a fele, vagyis 51,05 helyeselte, az elmúlt öt évben megvalósult, megnövelt beruházásokat, 24,53 százalék szerint pedig még pénzt kellene a hadseregre fordítani.

A megkérdezettek 61,81 százaléka szerint növelni kell a haderő létszámát, 67,3 százalékuk pedig a tartalékos állomány létszámának növelését is szükségesnek tartja.

Szerbia katonai semlegességét a felmérésben részt vevők 68,7 százaléka támogatja, 18,04 százalék pedig ellenzi. A megkérdezettek 41,97 százaléka szerint azonban a semlegesség hosszú távon nem fenntartható.

A polgárok több mint a fele, vagyis 50,44 százaléka véli úgy, hogy Szerbiának egyik katonai szövetségbe sem kell belépnie, 32,6 százalék pedig ennek az ellenkezőjét gondolja.

A felmérésben 1003 nagykorú szerb állampolgár vett részt, akik közül 980-an online töltötték ki a kérdőívet.