A kormányzó Egységes Oroszország párt az INSZOMAR szociális marketingintézet exit pollja szerint a szavazatok 45,2 százalékával megnyerte a parlamenti választást, írja az MTI.

A kommunisták 21, a liberális demokraták 8,7, az Igazságos Oroszország – Hazafiak – Az Igazságért párt pedig 7,9 százalékot kapott. Az exit poll szerint az Új Emberek 4,7 százalékkal nem tudta átlépni a parlamentbe jutás küszöbét.

Az exit poll a pártlistára leadott szavazatokra összpontosított. A 450 alsóházi parlamenti mandátum sorsának felét a listák, a másik felét az egyéni körzetek eredményei döntik el. Az exit pollhoz a szavazás mindhárom napján reggel 8-tól este 8-ig 825 település, 1455 szavazóhelyiségénél 438 218 embert kérdeztek meg arról, hogy melyik pártra szavazott az Állami Duma megválasztásakor.

A Központi Választási Bizottság a szavazatok 12,25 százalékának összesítése alapján azt közölte, hogy az Egységes Oroszország a voksok több mint 40 százalékával vezet, a kommunisták több mint 24 százalékot kaptak.

A bizottság közölte, hogy az Egységes Oroszország a 225-ből 130 választókerületben vezet. Tíz körzetben a kommunisták, ötben az Igazságos Oroszország vezet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Archív)