Hatalmas felháborodás és médiavisszhang kísérte Szerbiában a közszolgálati televízió és rádió hétfőn közzétett hírét, amely arról szólt, hogy a koszovói rendőrök elkobozzák a Koszovó északi részéről származó szerb rendszámokat, a szerbiai rendszámú autók sofőrjeit pedig ideiglenes tábla kiváltására és a biztosítás fizetésére kötelezik.

A szerb média azonnal fel is kapta az esetet, farkast kiáltottak ott, ahol, mint később kiderült nincs is. Vagy ha van, akkor az már tíz éve ott tartózkodik, méghozzá miattuk…

De menjünk szépen időrendi sorrendben:

A koszovói rendőrség szerint ők még a múlt héten értesítették a szerb rendőröket, hogy szeptember 15-től az észak-koszovói jelzésű szerb rendszámokkal nem lehet közlekedni a tartomány területén, ezeket le kell cserélni, míg a Szerbiából érkező rendszámú autók sofőrjének egy ideiglenes rendszámtáblát kell igényelnie, ami hatvan napig érvényes, és emellett a biztosítás díjat is ki kell fizetnie – a kettő együtt öt euróba kerül.

Ez az intézkedés nem lett volna szabad, hogy meglepje a szerb politikusokat és a tartományban élő szerbeket sem, ugyanis Szerbia immár tíz éve ugyanezt teszi a Koszovóból érkező sofőrökkel, vagyis ki kell váltaniuk az ideiglenes rendszámtáblát és biztosítást kell fizetniük. A híradásokban az is túlzás volt, hogy a szerbiai rendszámtáblákat levetetik a határon, ez ugyanis így nem felel meg a valóságnak, mivel a Szabad Európa Rádió tudósításában jól látható, hogy a Szerbiából érkező járművekről szinte senki nem vette le a rendszámtáblát, mindenki csak leragasztotta szigetelőszalaggal.

Szerbia és Koszovó két határátkelőjénél, Jarinjénél és Brnjaknál megjelentek a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) állig felfegyverzett képviselői, többek között tíz páncélozott járművel, ugyanis arra számítani lehetett, hogy a tartományban élő szerbeknek nem fog tetszeni a koszovóiak lépése, amely a kölcsönösség elvén alapul, ugyanis Szerbiába egy 2011-es megállapodás szerint csak a Koszovó (KS) rövidítést tartalmazó rendszámtáblával lehet behajtani, a Koszovói Köztársaság (RKS) feliratú táblákat – mivel azok a független Koszovóra utalnak – a szerb állam nem ismeri el.

Erre válaszként a koszovóiak meglépték, hogy hozzájuk pedig csak a Koszovói Köztársaság (RKS) feliratú táblákkal lehet belépni, ők a KS-rövidítést tartalmazókat nem ismerik el.

A bejelentés után a két határátkelőhely közelében több száz koszovói szerb jelent meg, és lezárták az utakat, amire számítottak a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) egységei. Egyes híradások szerint a koszovói rendőrség könnygázt vetett be, míg a szerb hatalomhoz közeli TV Prva és a Szerbiai Rádió és Televízió is arról számolt be, hogy nem történt semmilyen incidens.

Szerbiában kedden 10 órára hívta össze a Nemzetbiztonsági Tanács ülését Aleksandar Vučić államfő, s várhatóan az ülés befejeztével ő nyilatkozik majd a sajtónak, hogy Szerbia tervez-e ellenlépést a hétfői történtekre, és ha igen, akkor az mi lesz.

Minden Szerbiából érkező autó sofőrjének ideiglenes koszovói rendszámtáblát kell kiváltania (Fotó: Kosovo Online)