Úgy tűnik, a belügyminisztérium működését szabályozó új törvény Aleksandar Vučić álmának megvalósulása, ugyanis annak köszönhetően ő most már formálisan is legalizálja a rendőrség privatizálását, a rendőri erőszakot, a félrendőrségi alakulatokat és a rendőrség kriminalizálását, jelentette ki Marinika Tepić, írja az N1 tévé honlapja a FoNet hírügynökség hírére hivatkozva.

A Szabadság és Igazság Pártjának alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, a törvény egyik szakasza lehetővé teszi, hogy bűnözők is pénzeljék és szponzorálják a rendőrséget, mindezt a hatalom megóvása érdekébe. Ez többek között arra is lehetőséget ad majd, hogy különféle nemzeti őrjáratok a rendőrség részeként álljanak a polgárok elé, figyelmeztet Tepić.

– Azok pedig mind meg lesznek büntetve, akik erre rámutatnak és bizonyítják – nyilatkozta, hozzátéve, a legbotrányosabb törvényről van szó, amelyet vagy valaki olyan írt, aki nem jogász vagy parancsba adták ki neki, hogy közvetlen kárt okozzon a polgároknak és Szerbiának.

– Ez a törvény mindenképp egy eszközt csinál a rendőrségből, amit Aleksandar Vučić pártcéljaira és sógor-koma-jóbaráti kapcsolatai céljainak elérésére használ fel – véli az ellenzéki politikus.

A rendőrség működését szabályozó törvénytervezet a napokban több szervezet is bírálták. Többek között amiatt, hogy szinte „fű alatt” jelent meg a törvénytervezet szövege, valamint azért is, mert a rendőrség olyan felhatalmazást kap, aminek nincs jogi alapja: a tervek szerint 8000 arcfelismerő kamerát telepítenek országszerte, az összes térfigyelő (közintézmények, bankok stb.) kamerát is korlátlanul használhatják majd. A kifogások között szerepel egyebek mellett az is, hogy a jövőben nem jelentetik meg még a vezetéknevét sem annak a rendőrnek, akik jogtalanul erőszakot követ el civil(ek) ellen.

Marinika Tepić (Fotó: N1)