Ha a demográfiai mutatókat elemezzük, a tavalyi év adati megsemmisítően rosszak, nyilatkozta a Prva tévének Slavica Đukić Dejanović, a szerb miniszterelnök az ENSZ 2030 agendájának lefolytatásával megbízott tanácsadója.

Szerbiában 2020-ban 62 ezer újszülött jött világra és 115 ezer embernél több hunyt el, mondta, ami a legrosszabb mutatónak számít, amióta készül erre vonatkozó statisztika.

Đukić Dejanović szerint ezek az adatok megsemmisítően hathatnak az országra, ha nem teszünk valamit. Szerinte még rosszabbak lennének a számok, ha az akkori miniszterelnök, ma államfő nem úgy értékelte volna, hogy ez egy kulcsfontosságú kérdés, és nem alakult volna meg a szerbiai kormánynak egy olyan testülete, amely kizárólag a születésszám növelését megcélzó stratégia lefolytatásával foglalkozik.

A tanácsadó arról is beszélt, hogy a szakemberek már a múlt század 50-es éveiben is arra figyelmeztettek, hogy a maihoz hasonló helyzetbe kerülünk, és hozzátette, nem csak Szerbiára vonatkozik ez, hanem Európa nagy részére és Észak-Amerikára is.

A szerbiai lakosság idősnek számít, átlagéletkora 43 év, ismertette az adatokat Đukić Dejanović, aki a kormány intézkedései közül kiemelte az első, második és harmadik gyerek után járó anyagi támogatást, a mesterséges megtermékenyítés költségeire használható támogatást, majd kiemelte, szerinte nem az anyagiak jelentik a legnagyobb problémát.

A fiatalok elvándorlását beruházásokkal, jobb munka- és életfeltételek megteremtésével és a szülői lét és a munkakötelezettségek jobb összehangolásával lehet csökkenteni, véli a tanácsadó.

A valós élethelyzetben ez azt jelenti, hogy a fiatal először tanulni akar, szakmai sikereket elérni, majd szülővé válni, ami leggyakrabban az első gyermek érkezésével történik meg, mondta. Ezután viszont a következő gyerek vállalása már ritkább, mert először az életminőségen akar javítani az ember, tette hozzá Slavica Đukić Dejanović.

(Fotó: Pixabay illusztráció)